Historiek

In de Gentse regio waren in de jaren 70 heel wat volleybalclubs actief. We vergeten er waarschijnlijk enkele in volgende opsomming: Nova Smash St.-Amandsberg, White Star St.-Amandsberg, Wondelgem, Sugro Destelbergen (later VC Oostakker), Heren Merelbeke, Dames Merelbeke (later VOM Gentbrugge), Kelderken Gent, Dames Zwijnaarde, VBK Heusden, VOG Gent, Takoeny, ...

Van samenwerking tussen deze clubs was er helemaal geen sprake, integendeel. Concurrentie was het ordewoord: spelers/speelsters van elkaar afsnoepen was een algemeen gebruik.

Op initiatief van White Star St.-Amandsberg kwamen de bestuursleden van heel wat van deze clubs samen voor een informatief gesprek. Daaruit groeide echter de v.z.w. SAGEVO (SAmenwerkingsverband GEnts VOlleybal) die, na een grondige voorbereiding die maanden in beslag nam, gesticht en officiëel voorgesteld werd aan de pers en het publiek in Flanders Expo op 19 januari 1990.

In een eerste fase bleef de samenwerking beperkt tot de volleybalclubs VDK-Wondelgem, Nova Smash Sint-Amandsberg en de jeugdafdeling van VBK Heusden. Deze drie clubs bundelden hun sportieve activiteiten onder de noemer VDK Gent-Heusden.

In de tweede fase, met name in mei 1993, stapten ook White Star Sint-Amandsberg en VOM Gentbrugge in het samenwerkingsverband en werd de naam van de club verkort tot VDK Gent.

In mei 1995 ging ook Logeen Gent deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

In 1997 werd de club opgesplitst in een dames- en een herenafdeling. Hetzelfde gebeurde bij V.C. Oostakker, dat ook zijn naam wijzigde in VDK Oostakker. En vanaf seizoen 1998-99 ontstonden, door kruislingse fusies, twee grote volleybalclubs: VDK Gent - Dames en VDK Gent - Heren, waartussen een verregaande samenwerkingsovereenkomst ondertekend werd.

VDK Gent - Dames is actief op zowat alle niveaus, van ereklasse over de provinciale competitie tot alle geledingen van de jeugdcompetitie en is daarmee een van de grootste (zoniet de grootste) damesvolleybalclubs van het land.

Opmerkelijk en uniek

VDK Spaarbank, nu vdk bank, was al een (bescheiden) sponsor van VDK Wondelgem. Van in het begin heeft vdk bank de samenwerking van de Gentse volleybalclubs aangemoedigd door stelselmatig ook haar financiële inbreng te verhogen. Al meer dan vijfentwintig jaar is vdk bank onze hoofdsponsor. Zonder die trouwe ondersteuning konden wij onze plannen zeker niet realiseren. Waarvoor dank!